Taxi leasen zonder bpm

15 oktober 2021

Ben jij een taxichauffeur en wil je graag rondrijden in een representatieve auto? Dan begint de eerste stap bij het aanschaffen of leasen van een auto. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan waarbij je rekening moet houden, waaronder de afschaffing van de teruggave van de bpm. Hieronder vertellen wij jou meer.

Hoeveelheid bpm

Eerder konden taxichauffeurs de belasting van personenauto’s en motorrijwielen, kortweg ook wel de bpm genoemd, terugvragen. Echter, heeft de overheid besloten om dit af te schaffen sinds vorig jaar. Dit komt omdat de overheid wil vergroenen. Wanneer je veel auto’s op jouw naam hebt staan die dienen als taxi-auto’s moet je dus voor iedere auto bpm gaan betalen. Deze bedragen kunnen dus hoog oplopen. Bij een auto wordt de bpm berekend aan de hand van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot bij het rijden van een kilometer. Bovendien wordt er gekeken op welke brandstof de auto rijdt. Hoe meer gram jouw auto aan CO2 uitstoot, hoe duurder de bpm zal zijn. 

Elektrische auto

Zoals net al kort werd benoemd, wil de overheid vergroenen. Dat is een reden waarom zij de teruggave van de bpm hebben afgeschaft. In tegenstelling tot een diesel- of benzineauto stoot een elektrische auto geen CO2 uit. Dat betekent dat je hiervoor geen bpm hoeft te betalen als je een elektrische auto gebruikt voor jouw taxidoeleinden. Volledig elektrische auto’s zijn namelijk sowieso tot 2024 vrijgesteld van bpm en daarnaast krijg je tot 2025 korting op de motorrijtuigenbelasting.

Niet alleen de vrijstelling van bpm en de korting voor de motorrijtuigenbelasting zijn voordelen van het elektrisch rijden. Zo heb je te maken met lage onderhoudskosten en jouw taxibedrijf krijgt een groener imago. Bovendien is het opladen van een elektrische auto een stuk goedkoper dan het tanken bij een brandstofauto: een klein nadeel van elektrisch rijden is dat je een poosje moet wachten totdat de accu van de auto volledig is opgeladen.

Leasen of aanschaffen?

Je moet dus flink in de buidel tasten wanneer je taxiauto’s op jouw naam hebt staan die veel CO2 uitstoten. Het is dus een verstandige keuze om over te stappen naar elektrisch rijden. Nu sta je voor de volgende keuze: ga je een elektrische auto leasen of aanschaffen? 

Het leasen van een elektrische auto begint steeds populairder te worden en dan met name Financial Lease. Je bent bij deze leasevorm namelijk meteen, economisch gezien, eigenaar van de auto. Dat betekent dat je verschillende fiscale kosten kunt aftrekken. Bovendien ben je ook juridisch gezien eigenaar van de auto wanneer het leasecontract is afgelopen. Dit is een groot voordeel in tegenstelling tot bijvoorbeeld Operational Lease, waarbij je de auto weer moet inleveren. Een ander voordeel van Financial Lease is dat je niet meteen een boel geld hoeft neer te leggen voor een auto: vooral als starter is dit een prettig idee. Zo houd je nog wat kapitaal over dat je kunt investeren in andere zaken van jouw taxibedrijf.

Hier moet je aan denken

Wel is het goed om te benoemen dat het leasen van een taxi een stukje lastiger gaat dan een particuliere auto. Zo wordt er gekeken naar de branche waarin jij werkt. Ook kun je te maken krijgen met het aanleveren van jaarcijfers en een aanbetaling. Dit hangt natuurlijk wel af van de leasemaatschappij.