Verschil tussen operational, private en financial lease

Verschillen en voordelen uitgelegd per lease vorm

Er zijn grote verschillen tussen operational, private en financial lease. Bij financial lease ben je direct economisch eigenaar van het voertuig. Financial lease lijkt dan ook op kopen of afbetaling. Dat is niet het geval bij de andere vormen van leasing. Bij zowel operational lease als private lease ben je niet direct eigenaar van een voertuig, maar huur je dit voertuig in feite voor alleen een langere periode.

Wat is het verschil?

Bij operational lease (uitsluitend voor bedrijven) en private lease (uitsluitend voor particulieren) betaal je een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van een overwegend nieuw voertuig. De enige bijkomende kosten zijn die voor brandstof, wasstraat, parkeren en eventuele boetes. Ook is er bij deze vormen van leasen sprake van een maximaal aantal kilometers per jaar dat je mag rijden. Kom je daarboven, dan wordt het bedrag van de maandelijkse termijn hoger.

Bij financial lease, dat vooral door bedrijven wordt gebruikt, ben je wél direct economisch eigenaar van het voertuig. Het maandelijks te betalen bedrag bestaat uit aflossing en rente. De kosten voor onderhoud en gebruik zijn hier dus niet bij inbegrepen. Je kunt je oude voertuig meestal gewoon inruilen, een eventuele aanbetaling doen en een slottermijn afspreken. De looptijd van het leasecontract kan in overleg worden afgesproken. Het maakt verder niet uit hoeveel je rijdt. Bekijk het onderstaande schema voor de verschillen op een rij.

Financial LeaseOperational LeasePrivate Lease
Direct economisch eigenaarJaNeeNee
Eigenaar aan einde looptijdJaNeeNee
Maandelijks bedragBestaat voornamelijk uit aflossing en renteIs puur voor gebruik autoIs puur voor gebruik auto
Kilometers per jaarOnbeperktGelimiteerdGelimiteerd
Bijkomende kostenVerzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en alle gebruikskostenAlle gebruikskosten zoals brandstof, wasstraat, parkeren en boetesAlle gebruikskosten zoals brandstof, wasstraat, parkeren en boetes
Inruil mogelijkJaNeeNee
Contract tussentijds opzeggenVersneld inlossen in veel gevallen mogelijkBijna nooit zonder hoge kosten (afkoopsom)Bijna nooit zonder hoge kosten (afkoopsom)
OnderhoudNaar eigen inzicht uit te voerenIn leaseprijs inbegrepenIn leaseprijs inbegrepen
Rente aftrekbaarAlleen voor bedrijvenNvtNvt
BTW terug te vorderenUitsluitend van aankoopbedragUitsluitend van maandelijks bedragNvt
InvesteringsaftrekAlleen bedrijfsauto’sNeeNee
Afschrijving in boekhoudingJaNeeNee