Auto kopen of leasen?

Wat is slimmer voor de ondernemer

Als je voor jouw bedrijf een auto of bedrijfswagen nodig hebt, zul je je afvragen wat voordeliger en handiger is: een auto kopen of leasen. Zowel kopen als leasen heeft zijn voor- en nadelen. Bij leasen moet je er goed op letten, om welke vorm van leasing het precies gaat. Alleen bij financial lease ben je namelijk direct economisch eigenaar van het voertuig.

Auto kopen: voordelen en nadelen

Als je een auto koopt, dan ben je daar direct eigenaar van. Je kunt ermee doen en laten wat je wilt. Of je hem nu wilt voorzien van een trekhaak, belettering, bedrijfswageninrichting of luxe geluidsinstallatie, het is jouw auto dus je kunt zelf bepalen wat je ermee doet. Maar je moet wel het hele aankoopbedrag in één keer betalen. Dat heeft uiteraard de nodige gevolgen voor de liquiditeit van jouw bedrijf. Je kunt de aanschaf ook niet in één boekjaar afschrijven, wat niet altijd even gunstig is. Daarnaast moet je ook rekening houden met de onderhouds- en gebruikskosten. Uiteraard geeft het gewoon kunnen kopen en betalen van een auto of bedrijfswagen wel het voordeel dat je verder nergens aan vastzit.

Auto leasen: voordelen en nadelen

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het belangrijk om het verschil tussen de meest voorkomende vormen van leasen te weten. Bij operational lease en private lease betaal je alleen een vergoeding voor het gebruik en wordt de auto in principe niet jouw eigendom. Daarom is het beter om te kijken wat de voordelen en nadelen van financial lease zijn. Hierbij wordt de auto wél direct jouw economisch eigendom. Je kunt hem dan ook gewoon voorzien van belettering, er een speciaal bedrijfswageninterieur in laten bouwen en alles wat je met jouw eigen auto ook zou doen. Ook geniet je als ondernemer over dezelfde fiscale voordelen als dat je de auto meteen zou kopen. De rente die je in het geval van financial leasen betaalt, kun je opvoeren als kostenpost en dus ook als aftrekpost gebruiken. Verder betaal je de aankoopsom van de auto in termijnen zodat de aanschaf geen grote gevolgen voor de liquiditeit van jouw bedrijf heeft. Uiteraard ga je bij financial lease wel een overeenkomst aan waar je een aantal jaren aan vastzit. Gelukkig kun je die in veel gevallen wel eerder inlossen, als je zou willen.

Zakelijk een auto kopen of leasen?

Bij de vergelijking tussen het kopen van een auto en financial lease, dan zien we dat je in beide gevallen verantwoordelijk bent voor de kosten van het gebruik (brandstof, parkeergeld, boetes, wasstraat), motorrijtuigenbelasting, verzekering en onderhoud. Deze kosten kun je in beide gevallen als aftrekpost opvoeren. Ook kun je de betaalde BTW terugvorderen. Als je een auto zou kopen als ondernemer, moet je de aanschaf in één keer betalen. Daarmee verminder je de liquiditeit van jouw bedrijf. Als ondernemer kan het daarom gunstiger zijn om de auto te leasen. Je betaalt hem dan in termijnen, waardoor de betaling ook min of meer synchroon loopt met de fiscale afschrijvingstermijn van 5 jaar. Op die manier houd je nog genoeg geld achter de hand om andere investeringen in bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen te doen. Ondernemers kunnen bovendien de rente van financial leasing fiscaal aftrekken, zodat de uiteindelijke kosten hiervan een stuk lager kunnen uitvallen. Wie een auto koopt en in een keer betaalt, heeft behalve de kosten van onderhoud en gebruik geen enkele verplichting. Bij financial lease is het voertuig gedurende de looptijd van het contract onderpand en heb je de verplichting om de maandelijkse termijnen en de eventuele slottermijn te voldoen.

Bij 123Lease.nl helpen we je graag op weg! Bekijk ons lease aanbod voor de gewenste personenauto of bedrijfsauto.