BTW-auto of marge-auto

Wat is het en hoe werkt het?

Voor ondernemers is het belangrijk om te weten of een occasion een zogenaamde BTW-auto of een marge-auto is. Dit komt omdat er in het geval van een BTW-auto bij de aankoop over de aanschafprijs nog BTW moet worden betaald en meestal ook weer kan worden teruggevorderd. Bij een marge-auto is de prijs altijd inclusief de eerder betaalde BTW.

BTW terugvorderen

Als een bedrijf of ondernemer een nieuwe auto of BTW-auto koopt, staat er behalve de aankoopsom ook BTW op de factuur. Deze moet ook voldaan worden maar kan in bijna alle gevallen volledig worden teruggevorderd. Zodra de ondernemer de auto later weer verkoopt, moet hij weer BTW heffen over het verkoopbedrag. Wordt de auto door een andere ondernemer gekocht, kan die de BTW weer terugvorderen. In geval van financial leasing van een BTW-auto moet de BTW in één keer worden betaald. Ook dan kunnen ondernemers deze BTW weer terugvorderen.

Wat is het verschil tussen een BTW-auto en een marge-auto?

Op iedere nieuwe auto die in Nederland wordt afgeleverd, wordt BTW geheven. Een particulier moet die BTW gewoon betalen. Ondernemers ook, maar die kunnen deze BTW meestal weer terugvorderen van de Belastingdienst. Zolang een BTW-auto alleen maar bedrijfsmatige eigenaren hebben die de bij de aankoop BTW betalen en terugvorderen, blijft dit ook een BTW-auto. Als een auto eenmaal in eigendom geweest van een particulier, dan is en blijft het een marge-auto. De BTW kan dan niet meer worden teruggevorderd. Als een BTW-auto bijvoorbeeld bij een garage wordt ingeruild en vervolgens aan een particulier wordt doorverkocht, wordt het automatisch een marge-auto.

BTW-correctie privé gebruik auto van de zaak

Als iemand een auto van de zaak voor privédoeleinden (inclusief woonwerkverkeer) gebruikt, moet er BTW worden betaald voor het deel dat de auto privé werd gebruikt. Indien er een sluitende kilometerregistratie is, kan het exacte bedrag van de te betalen BTW via de rekenhulp op website van de Belastingdienst worden uitgerekend. Indien er geen kilometeradministratie is bedraagt het forfait voor het privégebruik 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en BPM. Hierbij maakt het niet uit of de auto is gekocht of dat er gebruik wordt gemaakt van financial lease of operational lease. Bij een marge-auto betreft, of een auto die langer dan 5 jaar in gebruik is bij de onderneming, dan bedraagt het forfait 1,5%.