Operational Lease

Wat is operational lease?

Operational lease is een leasevorm die uitsluitend beschikbaar is voor zakelijke klanten (ondernemingen). Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor jouw (meestal nieuwe) lease auto. De kosten voor je verzekering en onderhoud zijn bij het maandbedrag inbegrepen, zodat je hier niet naar om hoeft te kijken. Je betaalt zelf slechts de kosten voor brandstof, parkeerkosten en eventuele boetes. Hierdoor is het maandelijkse leasetarief bij operational lease vaak wel een stuk hoger dan bij financial lease. Bij operational lease is daarnaast sprake van een kilometergrens; wanneer je meer dan dit aantal kilometers rijdt, wordt je maandelijkse termijnbedrag hoger.

Benieuwd welke leasevorm het beste bij jou en je bedrijf past? Hieronder zetten we de belangrijke verschillen en voordelen van beide leasevormen voor je op een rij. Zo maak jij de beste, duurzame keuze voor jou en je onderneming.

Operational lease versus financial lease

Over financial lease

Financial lease is een leasevorm voor zakelijke rijders waarbij jij direct economisch eigenaar wordt van je gekozen lease auto of bedrijfswagen. Je maandelijkse leasetarief is opgebouwd uit aflossing en rente voor het aankoopbedrag van jouw (bedrijfs)auto. De kosten voor het onderhoud en gebruik van je bolide zijn dus niet bij het maandbedrag inbegrepen. Wanneer je voor financial lease kiest, zijn er veel fiscale voordelen en krijg je niet te maken met een kilometergrens. Je bent dus vrij om zover te rijden als je wilt en kunt zelfs op vakantie met je leaseauto. 

Occasion leasen

Operational lease is met name gericht op nieuwe lease auto’s. Dit komt doordat de kosten van het onderhoud en de afschrijving de grootste kostenpost zijn en dus voor een groot deel het leasebedrag bepalen. Deze kosten zijn het beste in de hand te houden bij nieuwe auto’s die conform de fabrieksvoorschriften worden onderhouden. Daarom is het bij operational lease het voordeligst om te werken met nieuwe auto’s. Wil je graag een occasion leasen? Dan adviseren wij om te kiezen voor financial lease. Dat voor ondernemers die een occasion willen leasen vaak de voordeligste leasevorm.

Leasetarief

Bij operational lease zitten zaken als je verzekering en onderhoud bij het bedrag dat je maandelijks moet betalen inbegrepen. Daardoor valt het maandbedrag bij operational lease vaak een stuk hoger uit dan bij financial lease, waarbij dit niet het geval is.

Belastingvoordeel

Een belangrijk verschil tussen operational en financial lease is het verschil in fiscale voordelen bij deze twee leasevormen. Waar je met operational lease alleen de BTW kunt terugvorderen over je maandelijkse leasebedrag, kun je bij financial lease gebruik maken van meer fiscale voordelen, zoals:

  • Het aftrekken van de rente op je geleende bedrag voor de lease auto;
  • Terugvorderen van de BTW op het aankoopbedrag;
  • Gebruik maken van de investeringsaftrek;
  • Afschrijven op de lease auto in je boekhouding.

Financial lease biedt je als ondernemer dus veel belangrijke fiscale voordelen. Dit is dan ook één van de redenen dat veel ondernemers kiezen voor financial lease.

Inruil oude lease auto

Wil je graag je oude lease auto inruilen en deze waarde gebruiken voor de aanbetaling van jouw nieuwe bolide? Dan is financial lease voor jou de juiste keuze; bij operational lease is dit namelijk niet mogelijk.

Contract voortijdig beëindigen

Zijn je wensen en behoeften veranderd waardoor je graag eerder een andere lease auto wil uitkiezen en dus je leaseovereenkomst voortijdig wil opzeggen? Wellicht heb je bijvoorbeeld meer laadruimte nodig, wil je juist een kleinere auto en lagere maandlasten, of wil je overstappen op volledig elektrisch rijden. Wanneer je jouw leasecontract eerder wil opzeggen, komen er bij operational lease hoge kosten bij kijken in de vorm van een afkoopsom. Bij financial lease is het echter wel vaak mogelijk om versneld in te lossen. Lees meer informatie over het eerder beëindigen van je financial leasecontract in ons blog. 

Belangrijke extra voordelen van financial lease

  • Direct economisch eigenaar;
  • Meer vrijheid m.b.t. gebruik en onderhoud;
  • Rente en andere kosten zijn voor jou als ondernemer aftrekbaar;
  • Tussentijds boetevrij aflossen;
  • Betaalde BTW terug te vorderen.

Benieuwd of financial lease bij jou en je onderneming past?

Gelet op de hierboven beschreven verschillen tussen operational en financial lease, is financial lease meestal de beste leasevorm voor ondernemers. Ben je benieuwd of dit in jouw persoonlijke situatie ook zo is, of heb je andere vragen over het kiezen van de juiste leasevorm en lease auto? Neem dan gerust contact op met onze lease-adviseurs. Adviseurs Tim en Edwin beschikken over expertise over auto’s en de verschillende leasevormen. Ze voorzien jou graag van deskundig advies dat naadloos aansluit op jouw situatie, onderneming, wensen en behoeften.

Neem contact op met adviseurs Tim en Edwin:

Bel hen op: 038 - 20 22 66 0 

Stuur ze een berichtje via Whatsapp: 038 - 20 22 66 0

Of mail naar: info@123lease.nl

Benieuwd naar onze voorraad financial lease modellen? Bekijk onze financial lease voorraad en bereken jouw financial leasetarief met de financial lease calculator.

Button: Bekijk de financial lease voorraad

Over 123Lease

Wil je als ondernemer een auto leasen? Dan helpt 123Lease je onbezorgd op weg met de auto en leaseoplossing die past bij jouw zakelijke wensen en behoeften. Ons team van deskundige adviseurs met passie voor en kennis over auto’s helpen jou de juiste keuze te maken die past bij jouw wensen, behoeften en onderneming. Neem gerust contact met ze op!