Op vakantie met de leaseauto

29 juni 2021

Yes, de vakantie komt eraan! Heb jij al een tripje geboekt naar het buitenland? Als je met de leaseauto naar het buitenland gaat, is het slim om van tevoren een aantal voorbereidingen te treffen. Zo sta jij niet voor verrassingen. We willen je graag een handje helpen: ontdek het hieronder.

Financial lease

Rijd je in een leaseauto met een financial lease-contract? Dan kun je zorgeloos de weg op. Je bent namelijk economisch gezien de eigenaar van de auto, omdat de auto op jouw naam staat. Dat betekent dat je vrij bent in wat je doet met de auto en waar je naartoe gaat. Dankzij financial lease heb je geen kilometerbeperking, in tegenstelling tot andere leasevormen. Ook hoef je geen verklaring aan te vragen om jouw auto mee te nemen naar het buitenland. Laat die roadtrip maar beginnen!

Operational lease

Wanneer je rijdt in een leaseauto op basis van operational lease, ben je wel beperkt in het aantal kilometers dat je mag rijden. Als je meer kilometers maakt dan in het contract staat, kunnen de kosten hoog oplopen. Ook moet je in veel gevallen een buitenlandverklaring invullen: een bewijs dat je toestemming hebt gekregen van de leasemaatschappij dat de leaseauto naar het buitenland mag. Wanneer je dus een operational lease-contract hebt afgesloten, is het verstandig om goed na te denken of je wel met deze auto naar het buitenland wil.

De nodige voorbereidingen

Als je ervoor hebt gekozen om met jouw leaseauto op vakantie te gaan, is het verstandig om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken.

1. Controleer je auto
Of je nu naar een verre bestemming gaat of naar een vakantiehuisje in de Ardennen, het is aan te raden om jouw auto te controleren of deze gereed is om een lange afstand af te leggen. Controleer het oliepeil, de bandenspanning, het niveau van de koelvloeistof en de remmen voordat je de auto instapt op weg naar jouw bestemming. Vergeet ook het reservewiel niet; deze is in Spanje zelfs verplicht.

2. Belangrijke autodocumenten
Check of je alle belangrijke autodocumenten bij je hebt, vooral als je naar het buitenland gaat. Denk aan je rij- en kentekenbewijs, maar ook de groene kaart. In sommige landen heb je deze namelijk nog steeds nodig. Bovendien is een Europees Schadeformulier altijd handig om op zak te hebben. Wanneer je er toch voor hebt gekozen om met operational lease naar het buitenland te gaan, moet je ook vaak een buitenlandverklaring bij je hebben.

3. Verplichte stickers
Afhankelijk naar welk land of welke plaats je gaat, je hebt wellicht een milieusticker of een tolvignet nodig. Vooral als je door andere landen rijdt is het zeker aan te raden om dit van tevoren te checken.

4. Juiste spullen
Voor sommige landen moet je jouw auto voorzien van de juiste spullen. Als je bijvoorbeeld afreist naar Frankrijk, moet je een alcoholtest in de auto hebben liggen. Ook is het – behalve in Nederland, Zwitserland en Griekenland – verplicht om een veiligheidshesje mee te nemen. Voor een bezoek aan België, Polen en Griekenland moet je een brandblusser bij je hebben en in Spanje moet je voorzien zijn van een reserveband. Bovendien moet je in heel Europa een veiligheidsdriehoek en een EHBO-set meenemen. Check dus wat jij in je auto moet hebben liggen volgens het land van bestemming.