Een eenmanszaak en zakelijk leasen

01 juli 2021

Als je een eenmanszaak hebt, heb je waarschijnlijk klanten die je weleens moet bezoeken. Daarvoor wil je natuurlijk in een goede én nette auto rijden. Je kunt ervoor kiezen om zelf een auto te kopen, maar het is ook mogelijk om een auto te leasen. Hieronder zetten wij alles voor je op een rij.

Investeren in je onderneming

Veel ondernemers met veel spaargeld kiezen er juist voor om te kiezen voor een leaseauto. Het grote voordeel hiervan is dat je geld overhoudt om te kunnen investeren in andere zaken in jouw bedrijf. Op deze manier bevorder je de groei van jouw bedrijf. Bovendien hoef je, in tegenstelling tot het aanschaffen van een auto, niet in een keer een smak geld neer te leggen voor een auto. Bij het leasen van een auto verspreid je de kosten. Hierdoor heb je meer zicht op de maandelijkse uitgaven.

Financial lease of operational lease?

De meest gekozen leasevorm is financial lease. Daarnaast ben je met financial lease economisch gezien de eigenaar van de auto. Je kunt het vergelijken met een hypotheek die je afsluit voor een huis: in termijnen word je de eigenaar ervan. Ook kun je profiteren van veel fiscale voordelen, mits je de auto als investering op de balans van jouw onderneming invoert. Nadat het contract is afgelopen hoef je de leaseauto niet in te leveren bij de maatschappij. Naast financial lease kun je ook kiezen voor operational lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Eigenlijk huur je dus de auto van de maatschappij voor een lange tijd. Als het leasecontract is beëindigd, lever je de auto weer in bij de maatschappij. Dit betekent dus ook dat je niet optimaal kunt genieten van de fiscale voordelen. Wel heb je geen omkijken naar de auto: de kosten voor onderhoud, reparaties, wegenbelasting en autoverzekering zijn voor de maatschappij.

Fiscale voordelen

Zakelijk leasen biedt voor jouw eenmanszaak veel voordelen. Zo kun je bepaalde kosten fiscaal aftrekken, en met name is financial lease hierdoor aantrekkelijk. Je bent namelijk bij een leaseauto op basis van Financial Lease meteen economisch eigenaar van de auto, waardoor de leaseauto op de balans van jouw onderneming komt te staan. In dat geval mag je allereerst de rente aftrekken. De rente mag je aftrekken van de winst. Bovendien kun je als ondernemer in veel gevallen gebruikmaken van de investeringsaftrek als het gaat om een bus, bestelwagen of een auto die je voor koeriersdiensten gebruikt. Ook kun je het voertuig afschrijven én kun je de btw terugvorderen. Dat klinkt als muziek in de oren, toch?

Melding bij het BKR

Het is goed om te benoemen dat er altijd een melding wordt gedaan bij het Bureau Krediet Registratie, ook wel BKR genoemd, wanneer je een leasecontract afsluit voor jouw onderneming. Veel mensen denken dat dit negatieve gevolgen heeft, maar als jij altijd op tijd jouw facturen betaalt is er niks aan de hand. De andere kredietverstrekkers zullen namelijk zien dat jij altijd netjes betaalt. Wel kan een leasecontract in de weg zitten als je een andere lening wil afsluiten. Overweeg dus een aantal belangrijke zaken als je aan een leasecontract zit te denken.