Wat is voordeliger als zzp’er: een auto kopen of leasen?

07 juli 2021

Heb je als zzp’er een auto nodig om klanten te bezoeken? Vooral onder startende ondernemers en zzp’ers is het leasen van een auto erg gewild, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto te kopen. Een belangrijke keuze, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder zetten wij de mogelijkheden voor jou als zzp’er op een rij.

Auto kopen

Als je ervoor kiest om zelf een auto te kopen, is dat een grote investering. Vooral voor jou als starter kan dat nadelig zijn, omdat je waarschijnlijk ook geld wil overhouden om in andere dingen te investeren. Deze hoge kosten hangen natuurlijk wel af of je een nieuwe auto koopt of als deze tweedehands is. Een nieuwe auto kost gemiddeld zo’n 35.000 euro, terwijl je al in een occasion rijdt voor gemiddeld 15.000 euro. Ook een voordeel van zelf een auto kopen is dat de auto jouw eigendom is. Je kunt zelf bepalen hoeveel je erin rijdt, wat je ermee doet en je kunt hem eventueel nog verkopen. Ook kun je jouw eigen auto helemaal naar jouw eigen smaak inrichten. 

Auto leasen

Een auto leasen kan voordelig zijn als je een bedrijfsauto nodig hebt, maar geen grote investering wil doen. Dat is begrijpelijk; als ondernemer wil je natuurlijk geld overhouden om jouw bedrijf te laten groeien. In plaats van het geld dat je anders uitgeeft aan een auto, kun je dit overige geld nu uitgeven aan investeringen in jouw bedrijf. Bovendien profiteer je als zzp’er ook nog eens van de vele fiscale voordelen als je een auto gaat leasen, vooral wanneer je kiest voor financial lease. Elke leasevorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, welke we hieronder zullen bespreken.

Financial lease

Als zzp’er sta je voor de keuze om een auto te leasen op basis van een financial lease-contract of een operational lease-contract. Wanneer je kiest voor financial lease, ben je meteen economisch de eigenaar van de auto. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor de kosten zoals de autoverzekering en de nodige onderhoudsbeurten en reparaties. Bij financial lease betaal je een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. De leaseauto is in dit geval het onderpand. Nadat het leasecontract is afgelopen, ben jij ook juridisch de eigenaar van het voertuig. Bij financial lease kun je de auto afschrijven, kom je wellicht in aanmerking voor investeringsaftrek en mag je ook de rente aftrekken. Bovendien kun je ook de btw terugvorderen.

Operational lease

Wanneer je een auto gaat leasen op basis van operational lease, huur je als het ware de auto van de leasemaatschappij. Je betaalt simpelweg een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Ook is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor geldzaken als de autoverzekering, onderhoud en wegenbelasting. Als het leasecontract is afgelopen, lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. In tegenstelling tot financial lease mag je bij operational lease maar een beperkt aantal kilometers privé rijden.

Wat is voordeliger?

Uiteindelijk zullen de kosten in totaal van een leasecontract wellicht iets hoger liggen dan wanneer je de auto nieuw aanschaft, maar een leasecontract voorkomt dat jij in een keer een boel geld moet neerleggen voor een auto. Als je dus veel wilt investeren in jouw bedrijf, is het verstandig om voor een leasecontract te gaan. Zo houd je geld over dat jij aan andere zaken kunt uitgeven om de groei van jouw bedrijf te bevorderen. Ook heb je dankzij een leasecontract inzicht in de maandelijkse uitgaven.