Wat is Operational Lease?

Bij Operational Lease is alles erop gericht om de afnemer zo veel mogelijk te ontzorgen. Het enige waar die in dit geval mee te maken heeft, is de maandelijkse rekening van de leasemaatschappij en de parkeer- en brandstofkosten. Alle andere zaken die bij het rijden van een auto horen, komen voor rekening van de leasemaatschappij

Vooral nieuwe auto’s leasen

Operational Lease richt zich voornamelijk op nieuwe auto’s. De kosten van onderhoud en afschrijving zijn namelijk de grootste kostenpost en dus in hoge mate bepalend voor het leasebedrag. Die kosten zijn het meest nauwkeurig in de hand te houden bij nieuwe auto’s die conform de fabrieksvoorschriften worden onderhouden. Daarom is het bij Operational Lease het voordeligste om alleen met nieuwe auto’s te werken.

Occasion leasen?

Wie toch liever een occasion wil leasen, kan beter kiezen voor financial lease. Dat is bij gebruikte auto’s meestal de voordeligste leasevorm.

Leasebedrag

In het bedrag dat bij Operational Lease maandelijks moet worden betaald is - op de brandstof- en parkeerkosten na - alles inbegrepen. De leasemaatschappij zorgt voor de aanschaf van de auto, voor de verzekering, wegenbelasting, onderhoud & reparatie alsmede pechhulp en vervangend vervoer. Ook de afschrijving van de auto is inbegrepen.

Tankpas

De enige kosten die er nog bij komen, zijn dus de kosten voor brandstof en parkeren. Om het nog makkelijker te maken wordt er vaak gewerkt met een tankpas zodat het verzamelen van brandstofbonnetjes ook niet meer nodig is. Dan krijgt de afnemer maandelijks een gespecificeerde verzamelrekening van de die maand gemaakte brandstofkosten.

Leasecontract

In het leasecontract staat niet alleen om welke auto het gaat, en welke uitvoering, maar ook hoe lang de leaseperiode is en hoeveel kilometer er maximaal per jaar mag worden gereden. Daarnaast zijn er ook aanvullende voorwaarden over bijvoorbeeld no-claim korting, eigen risico bij schade, pechhulp en vervangend vervoer in het buitenland, en uiteenlopende zaken als winterbanden.

Meer kilometers dan afgesproken?

Indien er meer kilometers worden gereden, zijn de kosten van onderhoud en afschrijving hoger. Als dat achteraf moet worden betaald levert dat vaak een forse rekening op. Als gaandeweg duidelijk wordt dat er inderdaad meer kilometers worden gereden, is het gunstiger om het leasecontract zo snel mogelijk aan te laten passen zodat het maandbedrag tussentijds al wordt verhoogd.

Contract voortijdig beëindigen

Tenzij hierover iets is afgesproken, is het niet mogelijk om het leasecontract voortijd te beëindigen zonder dat er een afkoopsom moet worden betaald. De hoogte van die afkoopsom wordt bepaald door de leasemaatschappij.

Geen eigenaar

Wie ervoor kiest om een auto via deze leasevorm te leasen, wordt geen eigenaar van de auto. De auto blijft juridisch en economisch eigendom van de leasemaatschappij. Dat betekent dat je niet zomaar belettering of accessoires mag aanbrengen. Dit kan immers van invloed zijn op de restwaarde of onderhoudskosten van de auto. Hiervoor moet je dus altijd toestemming aan de leasemaatschappij vragen.

Auto overnemen

Wel bestaat in de meeste gevallen de mogelijkheid om de auto na afloop van de leaseperiode van de leasemaatschappij over te nemen. Maar in de meeste gevallen worden na afloop van de leaseperiode gewoon de auto en sleutels ingeleverd en is er al een nieuw leasecontract voor een andere leaseauto afgesloten.

Geen onverwachte kosten

Het grote voordeel van Operational Lease is dat je - behoudens de brandstofkosten – precies weet wat je maandelijks moet betalen. Ook als de auto regelmatig voor reparatie naar de garage moet, zijn die voor rekening van de garage.

Bekijk ons Operational Lease aanbod