Mijn leaseauto uitlenen: hoe zit dat?

03 augustus 2021

Wanneer je overweegt om je bedrijfsauto te leasen heb je ongetwijfeld vragen over financial lease, maar ook over het onderhoud en gebruik van je toekomstige leaseauto. Misschien wil jij je splinternieuwe wagen wel eens uitlenen aan bijvoorbeeld een goede vriend. Maar, mag je een leaseauto wel uitlenen aan iemand anders of overtreed je dan de regels? Hieronder lees je hoe het zit.

Iedereen met een geldig rijbewijs

Om je direct antwoord op de vraag te geven of je een leaseauto mag uitlenen: ja, dat mag. Je hebt een leasecontract afgesloten waarbij jij de auto mag besturen, maar eigenlijk mag iedereen met een geldig rijbewijs de leaseauto besturen. Gelukkig is de auto op dat moment ook gewoon verzekerd. Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken met diegene aan wie jij de auto uitleent. Jij bent en blijft namelijk verantwoordelijk voor de auto, ongeacht of je iemand anders in jouw leaseauto laat rijden. Als de bestuurder een ongeluk krijgt, te hard rijdt of schade veroorzaakt ben jij de klos. Jij moet het in dit geval oplossen.

Maar, er zijn uitzonderingen

Er bestaan uitzonderingen wat betreft het uitlenen van de leaseauto. Zo stellen sommige leasebedrijven extra eisen, bijvoorbeeld dat de bestuurder minimaal 21 jaar oud moet zijn en minimaal twee jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Je kunt in de voorwaarden checken of dit bij jouw leasemaatschappij ook het geval is. Bovendien mag je de leaseauto nooit uitlenen voor ‘bijzondere evenementen’. Een voorbeeld van zo’n bijzonder evenement is het uitlenen van de leaseauto voor iemand anders zijn onderneming. Als laatst moet je ook checken of diegene aan wie jij de auto gaat uitlenen, geen openstaande schulden heeft bij de Belastingdienst. Als diegene wordt gecontroleerd kan het zijn dat jouw auto van de weg wordt gehaald door openstaande vorderingen. 

Tip: denk aan de kilometrage

Het is niet alleen belangrijk om na te denken aan wie jij de auto uitleent, maar je moet natuurlijk ook stilstaan bij hoeveel kilometers diegene wil rijden. Afhankelijk van het leasecontract mag je maar een maximumaantal kilometers rijden. Je wil natuurlijk niet dat dit aantal wordt overschreden terwijl jij niet eens in de auto rijdt. Bovendien moet je hiervoor extra betalen. Vraag dus eerst aan diegene hoeveel kilometers hij of zij denkt te gaan maken voordat je de leaseauto gaat uitlenen. Wil jij je toekomstige bedrijfsauto leasen via financial lease dan ben je, in tegenstelling tot operational/private lease, niet gebonden aan een maximaal aantal kilometers wat je per jaar mag rijden.

Hier moet je verder rekening mee houden

Als je het vertrouwt om jouw leaseauto uit te lenen aan iemand, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Controleer eerst de leaseovereenkomst die jij hebt afgesloten of je überhaupt de leaseauto wel mag uitlenen. Dit kun je meestal vinden in de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij. Ook vind je hier of er aanvullende regels zijn wat betreft het uitlenen. Als je hier geen informatie over kunt vinden, kun je natuurlijk altijd een belletje plegen met de maatschappij;
  • Maak goede afspraken met de persoon aan wie jij de auto gaat uitlenen. Denk onder andere aan het vooruit- en terugbetalen van eventuele schade, benzinekosten en parkeerkosten;
  • Als je regelmatig jouw leaseauto uitleent aan anderen en hiervoor een vergoeding vraagt, is het de vraag of dit mag van de leasemaatschappij. Niet iedere maatschappij gaat hier namelijk mee akkoord. Ook dit kun je terugvinden in de voorwaarden.