Een youngtimer leasen wordt steeds populairder

17 augustus 2021

Veel mensen denken dat ondernemers massaal een gloednieuwe auto leasen, maar eigenlijk is niets minder waar. Vandaag de dag is het heel populair om een youngtimer te leasen als een zakelijke auto: dat is een auto die minstens vijftien jaar oud is. Een van de redenen hiervoor is dat een youngtimer financieel erg aantrekkelijk is. Hieronder leggen wij jou uit hoe dat zit.

Wat is een youngtimer?

Als een auto jonger is dan veertig jaar maar ouder is dan vijftien jaar, wordt de auto ook wel een ‘youngtimer’ genoemd. Hierdoor is het geen oldtimer maar ook geen nieuwe auto. Zo kun jij dus voor weinig geld in een sportieve Range Rover uit het jaartal 2002 rijden. Dit soort auto’s zijn erg aantrekkelijk om te leasen, omdat het fiscaal erg voordelig is. Ontdek hieronder de fiscale voordelen.

Voordelen

1. Lagere bijtelling

Bij het leasen van een youngtimer betaal je bijtelling over de dagwaarde van de auto, in plaats van de cataloguswaarde. Wel ligt dit bijtellingspercentage iets hoger dan een nieuwe auto: dit is 35 procent in plaats van 22 procent. Gelukkig is dit vaak nog steeds voordeliger omdat de dagwaarde van een oude auto nou eenmaal laag is. Vooral zzp’ers kiezen voor een youngtimer, want meestal gebruiken zij hun auto ook voor privédoeleinden. Aangezien je zakelijke kilometers mag aftrekken van het inkomen, kun je relatief goedkoop in een youngtimer rijden.

2. Minder afschrijving

Een youngtimer zal veel minder afschrijving hebben dan een nieuwe auto. Dit is de jaarlijkse waardevermindering van een auto. Wanneer je een nieuwe auto op jouw naam laat overschrijven, zal hij direct veel minder waard zijn. De auto is op dat moment niet meer nieuw en ben je dus eigenlijk meteen een groot deel van jouw investering kwijt. Dat is zonde van jouw geld. Dit is echter niet het geval bij een youngtimer. Die behoudt ongeveer evenveel waarde als toen jij hem hebt aangeschaft: oude auto’s schrijven nou eenmaal een stuk minder af.

3. Btw

Als je als ondernemer btw-plichtig bent, moet je de btw die je betaalt over zakelijke uitgaven aftrekken van de btw die je zelf in rekening brengt. Als je jouw leaseauto ook privé gaat gebruiken, moet je de btw vooruit gaan betalen. Dit is zo’n 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto. Gelukkig geldt voor de meeste ondernemers met een youngtimer een ander percentage. Als je voor jouw youngtimer geen btw hebt kunnen aftrekken, omdat de auto bijvoorbeeld hiervoor in handen was van een particulier, betaal je maar 1,5 procent btw over het privégebruik. Dat scheelt een boel geld.

Nadelen

1. Meer brandstofkosten

Een youngtimer is erg populair om zijn fiscale voordelen. Toch brengt het leasen van een youngtimer ook een nadeel met zich mee: oude auto’s zijn over het algemeen lang niet zo zuinig als een nieuwe auto. Tegenwoordig hebben de motoren in nieuwe auto’s namelijk een fikse upgrade gehad in tegenstelling tot de motoren in de youngtimers. Dit betekent overigens wel dat de nieuwe auto’s ook een stuk zwaarder zijn geworden. Wellicht kunnen de kosten dan alsnog tegen elkaar opwegen.