Fiscale tips voor ondernemers

18 juni 2019

Veel ondernemers maken een hoop kilometers voor hun werk. Zo gaat een klusjesman of elektricien vaak het hele land door om bij zijn klanten thuis aan het werk te gaan. Maar ook een vertegenwoordiger of verkoper moet vaak een heleboel rijden om zijn klanten te bereiken. Het vervoer kan dan ook een behoorlijke kostenpost vormen voor ondernemers. Je moet een auto kopen of leasen en daarnaast natuurlijk de brandstoffen en belastingen betalen. Maar wat is nou het gunstigst om als ondernemer te doen, hoe kun je zo voordelig mogelijk rijden? Op deze pagina hebben we een aantal fiscale tips voor ondernemers. We bespreken bijvoorbeeld de voordelen van financial lease en de belastingvoordelen van een auto kopen als ondernemer. Met deze fiscale tips kun je hopelijk jouw belastingdruk wat verlichten. 

Voordelen financial lease

Veel ondernemers kiezen een financial lease vanwege de flexibiliteit en het feit dat je niet in een keer een groot bedrag hoeft te betalen. Wanneer je een financial leasecontract hebt afgesloten kun je gebruik maken van renteaftrek. De rente die je over de financial lease betaald kun je van de winst aftrekken aan de hand van een amortisatieschema. Op deze manier los je op basis van zogeheten annuïteiten af, dit houdt in dat je meer gaat aflossen naarmate het leasecontract vordert. Je betalingen blijven hetzelfde en doordat de rente die je betaald daalt los je dus steeds meer af. De renteaftrek kan jaarlijks hele flinke besparingen opleveren. Als kleine ondernemer kun je ook profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of kortweg KIA. Deze geldt echter alleen voor bestelwagens in financial lease. Wanneer je gebruik maakt van een financial lease kun je ook de afschrijvingen op de auto aftrekken. 

Voordelen auto kopen als ondernemers

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of kortweg KIA is ook toepasbaar wanneer je als kleine ondernemers een bestelauto koopt. Je mag dan een eenmalige investeringsaftrek van maximaal 28% aftrekken van je  inkomsten of vennootschapsbelasting. Ook de btw op de auto mag je aftrekken omdat er btw in rekening wordt gebracht bij je klanten. Verder mag je ook de bpm aftrekken wanneer je de auto minimaal 10% zakelijk gebruikt. Ook kun je wanneer je als ondernemers een auto koopt gebruik maken  van afschrijvingen.

Bijtelling en privé rijden 

Als je jaarlijks 500 kilometer of meer privé rijdt met jouw zakelijke auto, moet je daarover bijtelling betalen. Dit privégebruik van een werkauto wordt namelijk gezien als loon in natura. Het is niet zo gek dat dit als loon wordt gezien door de belastingdienst. je gebruikt immers iets van de zaak privé, waarvoor je anders een privé auto aan had moeten schaffen. Als je ook een privé auto hebt en de zakelijke auto eigenlijk niet nodig hebt voor privégebruik, is het aan te raden er minder dan 500 kilometer per jaar privé mee te rijden. Dit scheelt namelijk een hoop extra kosten in de vorm van bijtelling.

Bijtelling berekenen

De manier waarop de bijtelling wordt bepaald is in 2019 iets veranderd. Eerder werd er enkel onderscheidt gemaakt tussen elektrische en brandstofwagens om de bijtelling te bepalen. Sinds dit jaar speelt echter ook de waarde van de auto een rol. Er zijn in principe twee verschillende bijtellingspercentages: 4% en 22%. Wanneer je een elektrische auto hebt met een cataloguswaarde tot 50.000 euro, dan betaal je het lage tarief van 4% bijtelling. Dit tarief geldt ook voor alle auto’s die op waterstof rijden. Het hoge tarief van 22% geldt voor auto’s die meer dan 0 gram CO2 per kilometer uitstoten en elektrische wagens met een cataloguswaarde boven de 50.000 euro. Het bijtellingspercentage wordt vermenigvuldigt met de cataloguswaarde om de bruto bijtelling te berekenen. Een benzineauto met een cataloguswaarde van 30.000 euro betaald bijvoorbeeld 22% maal 30.000 oftewel bruto 6600 euro bijtelling per jaar. Dit bedrag wordt echter nog vermenigvuldigt met het tarief voor inkomstenbelasting dat voor jou geldt. Stel dat dit 38,10% is dan betaal je jaarlijks 6600 maal 38,10% is 2508 euro bijtelling. Dit komt neer op een maandelijkse bijtelling van €209. 

Startende ondernemer tips

Voor startende ondernemers gelden op sommige gebieden nog wat andere regels dan voor mensen die al langer ondernemer zijn. Als startende ondernemer heb je bijvoorbeeld een belangrijk belastingvoordeel bij het afschrijven op je bedrijfsauto. Je mag de investeringen waarvoor kleinschaligheidsaftrek geldt namelijk willekeurig afschrijven. Dit houdt concreet in dat je het meest gunstige periode uit mag kiezen om de kosten af te schrijven. Zo kun je ze bijvoorbeeld over de jaren verdelen op zo’n manier dat je het meest belastingvoordeel hebt. Elders op deze site worden nog een aantal tips voor leasen als startende ondernemer verder met je besproken.