Een auto financial leasen is een duurzame keuze

16 maart 2022

Wanneer je op het punt staat om een auto te leasen, heb je de keuze uit verschillende leasemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor Operational Lease: een leasevorm waarbij je rondrijdt in een nieuwe auto en die je na het leasecontract weer moet inleveren bij de dealer. Ook kun je kiezen voor financial lease, waarbij jij direct economisch gezien eigenaar bent van de wagen én je deze mag houden na het leasecontract. Vooral dat laatste is een duurzame keuze. Hieronder vertellen we meer.

Operational en financial lease: het verschil

Laten we nog even teruggaan naar de verschillende leasevormen. Zoals net al werd benoemd kun je als ondernemer meestal kiezen tussen operational en financial lease. Zo heeft iedere leasevorm een aantal voordelen. Bij operational lease liggen zaken zoals het onderhoud, de kosten voor de wegenbelasting en de kosten voor de verzekering van de auto bij de leasemaatschappij. Een fijne gedachte. Wel moet je de auto na het leasecontract weer inleveren bij de leasemaatschappij en betaal je maandelijks voor deze extra zaken. Na dit contract kun je ervoor kiezen om weer opnieuw te gaan operational leasen, zodat je altijd rondrijdt in een gloednieuwe auto. Maar in plaats daarvan kun je ook kiezen voor Financial Lease.

Bij financial lease moet je wel zelf zorgdragen voor de kosten als wegenbelasting, onderhoud en de verzekering. En dat is ook logisch, want je bent direct economisch eigenaar van de leaseauto. En na het leasecontract mag je de auto nog houden ook, waardoor je juridisch eigenaar wordt. Hierdoor kun jij zo lang van jouw auto genieten als jij wil.

Geef een auto een tweede leven

En daar zit juist het verschil. Bij financial lease kun je jarenlang profiteren van de auto, terwijl je bij operational lease de auto na het leasecontract moet inleveren. Vaak kiezen mensen hierdoor opnieuw voor operational lease, en dus ook voor een nieuwe auto. Hierdoor moeten er continu nieuwe auto’s worden geproduceerd. En dat is weer schadelijk voor het milieu, want tijdens het produceren van een auto komt er behoorlijk wat CO2 vrij. Vooral als het gaat om de accu van een elektrische auto.

Het is daarom een verstandige keuze om voor duurzaam te gaan. En daarmee bedoelen we voor financial lease. Geef met financial lease een tweede leven aan een auto en rijd er zo lang in rond als jij wil. Bovendien zijn de meeste financial leaseauto’s meteen uit voorraad leverbaar. Wel zo prettig als jij meteen gebruik wil maken van een auto.

Nóg meer voordelen van financial lease

Naast dat het een duurzame keuze is, kent een financial leaseauto nog meer voordelen. Zo heb je als ondernemer recht op verschillende fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de investeringsaftrek, de renteaftrek en de terugvordering van de btw. Dat scheelt je weer een boel kosten. Bovendien kun je de auto voorzien van bestickering, omdat je mag doen en laten wat je wil met de auto: je bent immers de eigenaar ervan. Dat is vooral een voordeel als jij jouw auto wil gebruiken als marketingmiddel, om jouw bedrijf te promoten. Redenen genoeg dus om voor financial lease te kiezen!