Wanneer moet ik mijn winterbanden omwisselen voor zomerbanden?

18 februari 2022

De temperaturen beginnen weer op te lopen en de bloembollen komen langzaam uit: de lente komt eraan! Ook is dit vaak het moment waarop autobestuurders zich afvragen wanneer ze hun winterbanden moeten vervangen door de zomerbanden. Hieronder vertellen we jou wanneer je dit het beste kunt doen is en waar je precies op moet letten.

7 graden

Wanneer de temperatuur dagelijks boven de 7 graden ligt, is het tijd om jouw zomerbanden uit de schuur te halen en de winterbanden op te bergen. Andersom geldt hetzelfde: wanneer het in de winter kouder wordt dan 7 graden, kun je jouw auto voorzien van winterbanden. Wacht vooral in de winter hier niet te lang mee. Voor je het weet ligt er een pak sneeuw en heb jij geen winterbanden. Als jij op dat moment de weg op moet met zomerbanden, kan dat voor erg gevaarlijke situaties zorgen.

Verschil tussen zomer- en winterbanden

Maar, wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een zomer- en een winterband? Zomerbanden zijn voorzien van hard rubber en winterbanden zijn voorzien van zacht rubber. Dit omdat de winterbanden ook tijdens lagere temperaturen soepel moeten blijven en je meer grip hebt op de weg, vooral wanneer er sneeuw ligt. Winterbanden hebben namelijk een grof bandenprofiel ten opzichte van de zomerband. 

Maar blijf niet te lang doorrijden met een winterband wanneer de temperaturen beginnen op te lopen. Een winterband slijt namelijk veel sneller met warmer weer, waardoor ze minder grip hebben en dus onveiliger zijn tijdens het remmen. Hetzelfde geldt voor de zomerband: deze slijt sneller met winters weer, omdat het rubber hier niet geschikt voor is. Verwissel jouw banden daarom op tijd om zodat jij veilig de weg op kunt.

All-seasonbanden

Helaas vergeten sommige mensen ook wel eens om de banden op tijd te wisselen. Een goede oplossing hiervoor zijn all-seasonbanden: banden die voor ieder seizoen kunnen worden gebruikt. Maar hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Zo zijn all-seasonbanden een prima alternatief voor stadsauto’s die niet veel kilometers maken en niet zozeer op de snelweg. Ook voor auto’s die niet heel veel worden gebruikt, bijvoorbeeld als tweede auto, zijn all-seasonbanden prima. Voor auto’s die wel veel kilometers maken worden toch wel de winterbanden en zomerbanden aangeraden.

Maar houd er ook rekening mee dat er in het buitenland andere regels gelden. In verschillende landen zoals Duitsland en Oostenrijk is het namelijk verplicht om winterbanden onder jouw auto te hebben als je deze bezoekt in de wintermaanden. 

Tijd om banden te wisselen? Houd hier rekening mee

Wanneer je op het punt staat om jouw banden te wisselen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo moet je de staat van jouw banden checken: zijn de banden niet versleten en hoe diep is het profiel van de band? Ook moet de auto goed worden gebalanceerd nadat je de banden hebt vervangen en daarnaast moet je altijd even de bandenspanning controleren. Als de bandenspanning te laag is, zullen de banden sneller slijten. Houd dus rekening met deze zaken zodat jij weer veilige kilometers kunt maken in jouw wagen.