5 redenen waarom je zou moeten overstappen naar een elektrische auto

27 januari 2022

Het wordt steeds populairder om te rijden in een elektrische auto. Het wordt zelfs vanuit de overheid gestimuleerd om de brandstofauto in te ruilen voor een elektrische variant. Wellicht zit jij er ook aan te denken om te kiezen voor een elektrische auto, of twijfel je nog? Hieronder zetten wij vijf redenen op rij waarom het rijden in een elektrische auto veel voordelen met zich meebrengt.

1. Het aanbod wordt steeds groter

Bijna ieder automerk heeft wel een of meerdere elektrische auto’s in haar assortiment, en dat worden er waarschijnlijk alleen maar meer. Er zijn zelfs al een aantal automerken die vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s willen aanbieden, zoals Volvo en Volkswagen. Het aanbod wordt dus steeds groter. Bovendien worden elektrische auto’s steeds voordeliger in de aanschaf als je het vergelijkt met een aantal jaar geleden. Bovendien draaien de nieuwe technologieën op volle toeren: de actieradius wordt steeds groter en er komen steeds meer laadpalen bij.

2. Goed voor de portemonnee

Je bespaart een boel geld wanneer je overstapt naar een elektrische auto. In plaats van dat je de tank moet volgooien met brandstof, kun je de auto aan de laadpaal zetten. En elektriciteit is een stuk goedkoper, vooral wanneer je gaat opladen bij jou aan huis in plaats van bij een publieke laadpaal. Daarnaast heb je recht op verschillende subsidies als je in het bezit bent van een elektrische auto.

3. Help het milieu een handje

Met een elektrische auto draag je een steentje bij aan het milieu. De elektrische auto is namelijk de milieuvriendelijkste auto die er op dit moment bestaat, als je het vergelijkt met de benzine- of dieselauto. Ten eerste stoot je met een elektrische auto minder schadelijke stoffen uit, die je met een brandstofauto wel uit zal stoten. Een elektrische auto stoot namelijk wel veertig procent minder CO2 uit dan een brandstofauto. Het is daarom verstandig om jouw brandstofauto in te ruilen voor een elektrische variant. En als je helemaal voor groen wil gaan: kies dan voor groene stroom waarmee jij jouw auto kunt opladen.

4. Andere rijervaring

Het is even wennen wanneer je overstapt van een brandstofauto naar een stekkerauto. De rijervaring is namelijk totaal verschillend. Zo maakt de elektrische auto bijna geen geluid. Ook zul je even moeten wennen aan de pedalen in de elektrische auto. Bij de meeste elektrische auto’s hoef je namelijk maar een pedaal te gebruiken: het gaspedaal. Het remmen gaat automatisch wanneer je de voet van het gaspedaal afhoudt. Wel zit er nog een rempedaal naast, aangezien dat noodzakelijk is. Toch zul je deze aanzienlijk minder verbruiken. Gelukkig went het rijden in een elektrische bolide al heel rap.

5. Fiscale voordelen

Als klap op de vuurpijl heb je recht op een aantal fiscale voordelen wanneer je rijdt in een elektrische auto. Zo hoef je geen bpm en mrb te betalen, je hebt recht op een subsidie als je een elektrische auto aanschaft en daarnaast heb je een lagere bijtelling. Ook kun je de milieu-investeringsaftrek en de Vamil claimen.