Het subsidiepotje van 2022 is weer gevuld voor elektrische auto’s, maar hoe zit dat?

10 januari 2022

Begin januari dit jaar is er een nieuwe subsidiepot geopend. Dat houdt in dat je subsidie kunt aanvragen wanneer je een elektrische auto aanschaft of leaset, de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren. Hieronder lees je alle ins en outs over deze subsidie.

Een aantal voorwaarden

Een elektrische auto kent veel voordelen. Zo is het beter voor het milieu, bespaar je een boel geld en bovendien kun je ook nog eens subsidie aanvragen. Overigens moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen mocht je in aanmerking willen komen voor deze subsidie. Ten eerste is deze subsidie alleen beschikbaar gesteld voor particulieren die willen kopen of leasen. Daarnaast is de subsidie alleen bedoeld voor een honderd procent elektrische auto’s: een nieuwe of een occasion. Bovendien moet de elektrische auto een actieradius hebben van ten minste 120 kilometer. Ook aan de catalogusprijs zit een voorwaarde: deze moet liggen tussen de 12.000 en 45.000 euro. En natuurlijk moet de elektrische auto in dit jaar zijn gekocht of geleaset.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

Voorgaande jaren was de subsidiepot erg snel leeg. Denk maar aan vorig jaar, waar het potje werd gevuld met een ruime veertien miljoen euro. Dat potje was binnen een half jaar al op. Wel lag deze aankoopsubsidie hoger dan dit jaar: vorig jaar kreeg men 4000 euro aan subsidie, terwijl dat in 2022 3350 euro zal zijn. De subsidiepot is dit jaar dan ook gevuld met 71 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto’s. Het potje is dus een stuk groter geworden. Wel is het goed om te benoemen dat voor het potje geldt: op is op.

Op hoeveel subsidie heb ik recht?

Het werd net al even kort benoemd, maar je hebt recht op een subsidie van 3350 euro. Wel geldt dit voor een nieuwe elektrische auto. Heb je een tweedehands elektrische wagen op het oog en wil je deze kopen of leasen? Dan heb je recht op 2000 euro. Voor tweedehands elektrische auto’s geldt trouwens een heel ander potje: deze is gevuld met 20,4 miljoen euro. De overheid maakt het elektrisch rijden op deze manier een stuk aantrekkelijker.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Wanneer je een elektrische auto hebt gekocht of geleaset, is het belangrijk om binnen zestig dagen na ondertekening van de overeenkomst subsidie aan te vragen. Overigens is het sowieso goed om te benoemen dat je er snel bij moet zijn. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat er minder geld overblijft in het potje. Je vraagt subsidie aan met jouw DigiD via de website ‘rvo.nl’. Vervolgens krijg je een goedkeuring vanuit de overheid. Houd er wel rekening mee dat dit dertien weken kan duren.

Houd hier rekening mee

Het is belangrijk om je te verdiepen in de subsidie. Zo moet je bijvoorbeeld een deel van de subsidie terugbetalen wanneer je binnen drie jaar een nieuwe auto koopt. De auto moet dus drie jaar aaneengesloten op jouw naam staan. Ook moet je alle documenten, zoals de koopovereenkomst, goed bewaren. Je bent namelijk verplicht om deze drie jaar te bewaren.