Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een bestelbus?

23 december 2021

Als je een goedlopend bouwbedrijf hebt is het hebben van een bestelbus altijd gemakkelijk. Je kunt namelijk binnen no time van A naar B rijden met een handige bestelbus. Deze bus is niet alleen handig voor het rijden, maar ook kun je enorm veel spullen kwijt in een bestelbus. Je kunt bijvoorbeeld je gereedschap in de bus doen, eventuele materialen en je houdt zelfs dan nog ruimte over. Maar waar moet je nu precies op letten bij het aanschaffen van een goede bestelbus?

De grootte van de bestelbus

Ten eerste is het belangrijk om te kijken hoe groot je de bestelbus wil hebben. Dat kan liggen aan de materialen die je in je bus mee moet nemen of welke gereedschappen je nodig hebt tijdens je werk. Bij elk beroep heb je weer andere spullen nodig, dus is het erg belangrijk om te kijken naar de grootte van de bestelbus. Je hebt veel verschillende soorten en maten bestelbussen. Het is slim om te kijken wat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren en op basis daarvan een keuze te maken in de grootte van een bestelbus. Heb jij bijvoorbeeld veel gereedschap en materialen nodig? Dan is het verstandig om te kiezen voor een bestelbus met een grote laadruimte.

Kopen of leasen?

Als je een bestelbus wil aanschaffen is het slim om de keuze te maken tussen kopen of leasen. Het afstemmen van een goede prijs voor jouw bestelbus is dus erg belangrijk. Je kunt een bestelbus kopen of je kunt er juist voor kiezen om een bestelbus te leasen. Bij leasen is het leasebedrijf economisch verantwoordelijk over je bestelbus. Meestal zit je er een bepaalde tijd aan vast en kun je daarna weer verder kijken voor een andere auto, of je kunt hem tegen een bedrag over kopen van het leasebedrijf. Je hebt verschillende soorten leasevormen. Je kunt namelijk kiezen tussen financial lease en operational lease.

Bij 123Lease financial lease betaal je hem als het ware af: wanneer je contract verloopt is de bestelbus volledig van jou. Wel moet je zelf de kosten zoals wegenbelasting en de verzekering betalen. Bij operational lease moet je de auto weer inleveren bij de dealer, hierbij is het leasebedrijf verantwoordelijk voor de bestelbus. Je kunt ook kiezen om direct een bestelbus te kopen. Het nadeel is wel dat je niet weet wat de onderhoudsgeschiedenis is van de bestelauto. Bij een leasebedrijf heb je die zekerheid wel. Bovendien is het in deze tijd een stuk voordeliger om een occasion te kopen of om een occasion te leasen. Er is namelijk een groot tekort aan nieuwe auto’s en dit loopt alleen maar op. Wanneer je voor een occasion gaat bespaar je veel geld, omdat de bestelbus onder andere al een aantal jaar bestaat en dus al is gedaald in waarde.

Het onderhoud van je bestelbus

Nu je de keuze hebt gemaakt tussen kopen of leasen en welke grootte de bus moet zijn, is het tijd om te kijken naar het onderhoud van de bus. Heb jij bijvoorbeeld een toffe bestelbus gezien die je wil kopen? Dan is het handig om research te doen naar de onderhoudsgeschiedenis. Bij de meeste bestelbusjes zit wel een onderhoudsboekje waar je naar kunt vragen. Je kunt in dat boekje precies vinden wanneer de bus voor onderhoud naar de garage is gegaan en je kunt ook zien wat er precies veranderd is aan de bus. Verder is het ook erg belangrijk om te kijken naar de kilometerstand van je bestelbus. Als hij een hoge kilometerstand heeft, heeft de bus waarschijnlijk meer onderhoud nodig waardoor je vaker naar de garage moet.

Als je de keuze hebt gemaakt om een bestelbus te leasen is het alsnog belangrijk om te vragen naar het onderhoud. Je kunt hier namelijk ook inzien hoe goed de bus nog is en wat de kilometerstanden zijn. Zo kun je zelf de perfecte bus uitkiezen die jou van A naar B brengt samen met al je spullen.