Taxi kopen of leasen? Lees hier de voor- en nadelen

31 oktober 2021

Als je als zzp’er aan de slag gaat als taxichauffeur of wanneer je net bent begonnen met jouw taxibedrijf, wil je natuurlijk jouw klanten ophalen in een goede auto: de klant is immers koning. Je kunt er als taxichauffeur voor kiezen om een auto te leasen, maar het aanschaffen van een geschikte auto is ook een optie. Wat de voor- en nadelen van deze twee vormen zijn kun je hieronder lezen.

Leasen

Voordelen

Het leasen is sinds de laatste paar jaren ongekend populair geworden. Daar zijn een aantal redenen voor te benoemen. Zo is het voor een startende ondernemer een fijne keuze, want je hoeft niet in een keer een smak met geld neer te leggen om rond te kunnen rijden in een representatieve auto. Hierdoor houd je geld over om te kunnen investeren in andere zaken van jouw bedrijf. 

Bovendien heb je als ondernemer te maken met een aantal fiscale voordelen wanneer je gaat leasen op basis van financial lease. Zo heb je bijvoorbeeld recht op renteaftrek, teruggave van de btw en ook heb je te maken met de investeringsaftrek. Daarnaast is de auto economisch gezien van jou, zodat je de auto niet hoeft in te leveren bij de leasemaatschappij. Als het leasecontract is afgelopen ben jij namelijk ook op juridisch gebied de eigenaar ervan. Bij operational lease moet je de auto na het contract weer inleveren bij de maatschappij.

Nadelen

Voor sommige branches is het lastig om een auto te leasen voor zakelijk gebruik. Er wordt namelijk gekeken naar hoe risicovol jouw beroep is. Een taxibedrijf wordt als risicovol beschouwd omdat er een grotere kans is op schade bij jouw auto. Je moet dus een iets strenger proces doorlopen voordat je een leasecontract kunt afsluiten. Bij sommige leasemaatschappijen moet je namelijk een aanbetaling doen of je moet jouw jaarcijfers aanleveren. Dit verschilt natuurlijk per leasemaatschappij en bij de meeste maatschappijen zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden.  

Kopen

Voordelen

Veel ondernemers die genoeg budget hebben voor een auto kiezen er liever voor om deze te kopen. Je wordt bij het kopen van een auto ook meteen economisch en juridisch gezien de eigenaar ervan. Je hoeft de auto dus ook niet bijvoorbeeld na twee jaar weer in te leveren, wat door veel ondernemers wordt gezien als een groot voordeel. Je kunt de auto daarom ook weer op ieder moment verkopen. Gemiddeld gaat een taxiauto namelijk maar drie jaar mee. Echter, word je bij financial lease ook economisch gezien de eigenaar van de auto en na het aflopen van het financial lease-contract word je ook juridisch gezien de eigenaar.

Nadelen

Als je als taxichauffeur een auto gaat kopen, moet je hier veel geld voor opzijleggen. Vooral veel startende ondernemers beschikken niet over voldoende kapitaal om hiervan een bedrijfswagen te kopen. Ook moet je zelf voor de onderhoudskosten, verzekeringskosten en afschrijving opdraaien wanneer je een auto koopt. Daarnaast heb je deze kosten niet zelf in de hand: je weet dus niet hoeveel je kwijt zult zijn gemiddeld in de maand aan jouw auto.