Schaarste op de occasionmarkt: de vraag blijft toenemen

08 november 2021

De huizen worden op dit moment flink overboden en dit lijkt ook te gebeuren bij de occasions. Er is zelfs een mogelijkheid dat jij jouw occasion voor meer geld kunt verkopen dan toen je ‘m gekocht hebt. Hoe dat komt? Er is een enorme vraag naar tweedehandsauto’s terwijl het aanbod schaars is. Hieronder lees je er alles over.

De coronacrisis

Wanneer je jouw gloednieuwe auto uit de showroom rijdt weet je dat de wagen drastisch in waarde zal verminderen. Toch is dit sinds de laatste tijd niet het geval bij occasions. De occasions zijn namelijk een stuk duurder geworden en sommige prijzen zijn zelfs tot wel tien procent gestegen, omdat de vraag enorm is toegenomen. Dit heeft eigenlijk allemaal te maken met de coronacrisis. 

Autofabrieken en showrooms moesten sluiten, mensen sloegen liever het openbaar vervoer over waardoor ze een auto hebben aangeschaft en doordat mensen minder vaak op vakantie gingen bleef er geld over voor een extra auto. Ook is er door de sluiting van de fabrieken een wereldwijd tekort gekomen aan computerchips voor nieuwe auto’s. De fabrikanten konden de grote vraag naar de chips niet meer aan waardoor de productie van de nieuwe auto’s stil begon te liggen. Nog steeds is dit probleem niet verholpen waardoor je soms zelfs langer dan een jaar moet wachten op een nieuwe auto. Al deze effecten bij elkaar zorgden ervoor dat mensen massaal kozen voor een tweedehandsauto.

Twee miljoen occasions

In meerdere landen merk je de schaarste. Alleen al in Nederland werden in 2020 meer dan twee miljoen occasions verkocht. Dat is een ware prestatie. Ook wordt er verwacht dat de schaarste van de occasions nog wel even door blijft gaan tot volgend jaar. Vooral de kleinere auto’s, een middenklasser en de bedrijfsbusjes zijn erg in trek en daarvan zijn dus de prijzen fors gestegen. Veel mensen zitten er daarom aan te denken om hun auto te verkopen. Echter, zorg ervoor dat dit geen overhaaste beslissing zal zijn. Wanneer jij jouw auto verkoopt en in ruil daarvoor een nieuwe auto wil kopen, sta jij zelf natuurlijk ook voor die hoge prijzen. Het is dus vooral aan te raden om jouw auto te verkopen wanneer je ‘m niet vaak of helemaal niet gebruikt.

Lease een occasion

Zoals net al werd benoemd ga je er niet op vooruit als jij jouw auto verkoopt en er een nieuwe voor terugkoopt. Ook dan heb je te maken met de stijgende prijzen. Wel kun je kiezen voor occasion lease: een leasevorm waarbij je een tweedehandsauto leaset. Zo kun je alsnog rondrijden in een occasion voor een vast bedrag per maand. Bovendien zijn deze auto’s altijd uit voorraad leverbaar wat wordt gezien als een groot voordeel. Daarnaast heb je ook nog eens te maken met fiscale voordelen wanneer je zakelijk een occasion gaat leasen. Wellicht zul je hier ook de stijgende prijzen merken, maar het fijne van occasion leasen is dat je het bedrag verspreid over de looptijd. Staat jouw droomauto er niet tussen? Probeer dan wat ruimer te denken en stel jouw wensen bij: ook het aanbod bij de leasemaatschappijen is natuurlijk een stuk minder dan je gewend bent.