Loopt je leasecontract bijna af? Dit moet je weten over de slottermijn!

11 januari 2023

Als je huidige leasecontract bijna afloopt, kan het zijn dat je te maken krijgt met een slottermijn. Dat is afhankelijk van dat wat jij hebt afgesproken bij Als je huidige leasecontract bijna afloopt, kan het zijn dat je te maken krijgt met een slottermijn. Dat is afhankelijk van datgene wat jij hebt afgesproken bij het afsluiten van je leasecontract. Maar wat is de betekenis van de slottermijn nu precies, hoe werkt de slottermijn en waar moet je op letten als het aankomt op de slottermijn van jouw financial lease overeenkomst? Je leest er alles over in dit blog.

Wat is de slottermijn?

De slottermijn is een bedrag dat aan het einde van jouw financial lease contract nog openstaat en dat je tijdens de leasetermijn niet hebt afgelost. Dit bedrag moet je daarom aan het einde van de leasetermijn aflossen. De hoogte van je slottermijn kun je terugvinden in je leasecontract. Heb je aan het einde van jouw contract de laatste maandtermijn en de volledige slottermijn afgelost? Dan kun je eigenaar worden van de auto, maar je kunt ook een nieuwe auto uitzoeken. Hoe het werkt? Dat lees je hieronder.

Hoe werkt de slottermijn van een financial leasecontract?

Je kunt op verschillende manieren omgaan met de slottermijn van jouw financial lease overeenkomst. Welke optie het beste bij je past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden toe.

Inruilwaarde gebruiken als slottermijn

Wist je dat je de inruilwaarde van jouw huidige leaseauto ook kunt inzetten om je slottermijn te voldoen? Het werkt als volgt: 

  • We berekenen de inruilwaarde van je huidige leaseauto;
  • Je gebruikt de inruilwaarde om jouw slottermijn te voldoen;
  • Is de inruilwaarde van de leaseauto hoger dan je slottermijn? Dan hoef je de slottermijn niet te betalen met je eigen geld en kun je het resterende bedrag gebruiken als aanbetaling op jouw nieuwe lease auto of bedrijfswagen. Wel zo voordelig!

Benieuwd wat de inruilwaarde en slottermijn van je huidige leaseauto is?

Neem contact op met lease-expert Edwin om dit én de mogelijkheden tot inruil te bespreken. Hij voorziet je graag van deskundig advies dat past bij jouw zakelijke wensen en situatie.

Leasecontract verlengen met behoud van je huidige auto

Wil je je huidige leaseauto behouden? Dan kun je ervoor kiezen om de l

Wil je je huidige leaseauto behouden? Dan kun je ervoor kiezen om de lease te verlengen op één van de volgende twee manieren:

  1. Verlenging met nieuwe (financiële) voorwaarden: Je verlengt in dit geval je bestaande leasecontract, maar kiest voor afwijkende voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld een ander leasetarief of een andere looptijd zijn.
  2. Verlenging met huidige (financiële) voorwaarden: Kies je voor deze optie? Dan verleng je jouw huidige leaseovereenkomst en blijven de voorwaarden, zoals het leasetarief en de looptijd, gelijk aan de huidige voorwaarden.

Wil jij graag je leaseovereenkomst verlengen? Neem dan contact op met Edwin om de mogelijkheden te bespreken.

De leaseauto kopen

Wil je graag je huidige leaseauto behouden? Dan kun je er ook voor kiezen om de auto te kopen wanneer je leasecontract afloopt. Je betaalt dan de volledige restwaarde van de auto aan de leasemaatschappij en wordt vervolgens officieel eigenaar van de auto. 

Een belangrijk nadeel van deze optie is dat het een grote eenmalige investering van je vraagt, waardoor je minder liquide middelen in je onderneming houdt. Dit kan ertoe leiden dat andere belangrijke zakelijke investeringen moeten wachten. Daarnaast heeft deze (bedrijfs)auto waarschijnlijk meer onderhoud nodig dan een nieuw(ere) lease auto. Voor de meeste ondernemers is het inruilen van de huidige auto en het uitzoeken van een nieuw financial lease model dus de voordeligste optie. 


Loopt jouw leasecontract bijna af, of ga je een nieuw leasecontract afsluiten en heb je behoefte aan deskundig advies over de slottermijn?

Neem dan contact op met onze adviseurs. Ze staan - met hun passie voor en kennis over auto’s en leasecontracten - graag voor je klaar met gedegen advies.

Over 123Lease

Wil je als ondernemer een auto leasen? Dan helpt 123Lease je onbezorgd op weg met de auto en leaseoplossing die past bij jouw zakelijke wensen en behoeften. Ons team van deskundige adviseurs met passie voor en kennis over auto’s helpen jou de juiste keuze te maken die past bij jouw wensen, behoeften en onderneming.