Kan ik als startende ondernemer leasen?

06 juni 2019

Een auto van de zaak is fiscaal gezien vaak wel zo gunstig voor ondernemers. Daarnaast is het vaak wel zo handig om te beschikken over een zakelijke auto omdat je vaak veel moet reizen als ondernemer. Soms is het zelfs pure noodzaak om over een bedrijfswagen of personenauto te beschikken om je onderneming te kunnen starten. Veel beginnende ondernemers hebben echter niet zomaar een flink bedrag op de plank liggen om een bedrijfsauto te kopen. Een financial lease is in deze situaties een uitkomst omdat je niet direct een flink bedrag nodig hebt om een auto aan te schaffen. Maar is het wel mogelijk om tegelijkertijd te starten en leasen als ondernemer? Met andere woorden kan een startende ondernemer zonder jaarcijfers financial leasen? In deze tekst vertellen we je alles wat je moet weten over leasen als beginnende ondernemer. 

Toetsing van kredietwaardigheid

Bij ondernemingen die al langer bestaan worden de jaarcijfers gebruikt om de kredietwaardigheid van de onderneming te toetsen. Zo weet de leasemaatschappij dat er waarschijnlijk geen problemen bij de betalingen zullen ontstaan. Bij een startende ondernemer is dit lastiger omdat er geen jaarcijfers van de onderneming bekend zijn. Een leasemaatschappij zal daarom zoeken naar andere manieren om je kredietwaardigheid te checken. Dit kan bijvoorbeeld je betalingshistorie zijn of de saldo’s van je persoonlijke rekeningen. De leasemaatschappijen zullen bij startende ondernemingen eerder naar de personen achter het bedrijf dan naar het bedrijf zelf kijken bij het toetsen van de kredietwaardigheid. 

Aanbetalen of niet

Als beginnend ondernemer heb je vaak behoorlijk veel kosten om je bedrijf goed op te zetten. Je inkomsten laten daarentegen meestal nog even op zich wachten en daardoor is het gewoon een dure tijd. Een stevige aanbetaling voor de leaseauto is in deze periode vaak niet iets waar je op zit te wachten. Gelukkig is het vaak ook mogelijk zonder aanbetalingen een leasecontract aan te gaan. Wanneer je een wat goedkopere auto gaat leasen is het meestal mogelijk zonder aanbetaling de weg op te kunnen. Meestal geldt dat startende ondernemers een leaseauto met een investeringswaarde van minder dan 15.000 euro zonder aanbetaling mee kunnen nemen. De btw dekt dan voor de leasemaatschappij al voldoende risico af om zonder aanbetalingen een leasecontract aan te kunnen gaan. Bij duurdere auto’s met een hogere investeringswaarde zul je vaak wel met een aanbetaling van een aantal procenten van die waarde over de brug moeten komen.

Bekijk hier alle auto's tot €250 p/m: Lease tot €250,-

Voordelige leaseauto

Omdat je als startende ondernemer nog niet precies weet hoe jouw bedrijf zich in de komende jaren gaat ontwikkelen is het sowieso handig om te kiezen voor een voordelige leaseauto. Je hoeft niet direct in de duurste wagen te rijden om een professionele indruk te maken op je klanten. Door te kiezen voor een relatief flexibel leasecontract met een looptijd van bijvoorbeeld een, twee of drie jaar kun je bovendien na een aantal jaar wisselen van wagen als je liever een luxer model hebt. Je zit dan ook niet aan een duur leasecontract vast wanneer het minder gaat dan verwacht. Onze tip voor een leaseauto als startende ondernemer is dan ook om te kiezen voor een flexibel leasecontract en niet direct de mooiste en duurste wagen die je kunt leasen te kiezen. Begin rustig aan met een kort contract om het risico zo klein mogelijk te houden. Dan kun je altijd later nog de auto mee laten groeien met de onderneming. Al met al is het nu duidelijk dat je wel degelijk kunt leasen als startende ondernemer maar dat je wel rekening moet houden met wat strengere voorwaarden dan voor meer ervaren ondernemingen. 

Bekijk hier alle auto's tot €250 p/m: Lease tot €250,-