Waarom slimme ondernemers hun bedrijfswagen leasen

11 juni 2019

Een bedrijfswagen is voor veel ondernemers van groot belang. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat je het hele land door moet om klanten te spreken als ondernemer. Of je werkt bij mensen thuis als bijvoorbeeld loodgieter of elektricien en kunt dus niet zonder bedrijfswagen met daarin ook je gereedschappen. Wat de reden ook is, een bedrijfswagen is praktisch en bovendien fiscaal vaak aantrekkelijk dan een privé auto. Als je er uit bent dat je een bedrijfswagen nodig hebt, moet je nog een beslissing nemen over het kopen of leasen van de auto. Het voordeel van kopen is dat je de jaarlijkse afschrijvingen kunt aftrekken van de winst. Ook kun je soms het aankoopbedrag van de auto gebruiken als extra aftrekpost op de winst. Daarnaast heb je in sommige gevallen recht op investeringsaftrek. Dit geldt echter alleen op busjes en niet op personenauto’s. 

Waarom een bedrijfswagen leasen?

Maar waarom zou je er voor kiezen om bedrijfswagen te leasen? Hier zijn een aantal goede redenen voor. Allereerst het risico dat bij het kopen van een auto komt kijken. Wanneer je de bedrijfswagen koopt draag jij het volledige risico over de auto. Je moet dus betalen voor de reparaties en het onderhoud van de auto. Dit kan erg ongunstig uitpakken wanneer je problemen met de bedrijfswagen hebt. Je kan de risico’s wel deels dekken met een verzekering maar je zult altijd een eigen risico houden en bovendien veel geld kwijt zijn aan premie. Bij een leasecontract loop je minder risico en hierdoor kan het gunstig zijn om te kiezen voor leasen. 

Financial Lease

Het eerder genoemde voordeel van afschrijvingen na het kopen van een auto geldt ook voor Financial Lease. Je mag de betalingen over een Financial Lease namelijk gewoon op de balans zetten en kunt hier dus ook over afschrijven. Ook de investeringsaftrek voor bedrijfsbusjes geldt in sommige gevallen wanneer je kiest voor een Financial Lease. Wanneer je de auto volledig hebt afbetaald met het Financial Leasecontract is de bedrijfswagen bovendien gewoon van jou en kun je hem dus eventueel ook gewoon zelf verkopen. Alles bij elkaar heeft Financial Lease dus eigenlijk gewoon dezelfde voordelen als een bedrijfswagen kopen en daarbij komt nog het feit dat je geen risico draagt. Slimme ondernemers kiezen er daarom meestal voor een bedrijfswagen te leasen in plaats van te kopen.

Operational Lease

Er is naast Financial Lease ook nog een andere vorm van leasen voor ondernemers. Dit is Operational Lease en heeft als belangrijk voordeel dat de restwaarde van de auto in de leasetermijn verwerkt is. Wanneer je rustig en verantwoord met de auto omgaat, werkt dit meestal in jouw voordeel. In de meeste gevallen zit er bij Operational Lease een koopoptie in het contract. Je kunt in dit geval kiezen om de auto na afloop van het contract tegen de geschatte restwaarde te kopen. Ook kun je de auto afdragen aan de leasemaatschappij of er voor kiezen om de auto te blijven huren. Over het bedrag dat je dan per maand betaald zijn vaak ook van te voren afspraken gemaakt. 

Full service lease

De laatste leasevorm die ondernemers vaak kiezen is full service lease. Hierbij is het beheer en de volledige financiering van de bedrijfswagen(s) uitbesteed. De ondernemer hoeft zich bij deze vorm van leasen dus niet druk te maken over de financiering en kan er is geen werkkapitaal uit de onderneming vereist. De inkoopkracht van de leasemaatschappij wordt aangewend om de bedrijfswagen te financieren. Voor de rest lijken de voorwaarden van een full service leasing sterk op die van operational leasing. Doordat er veel te kiezen is op het gebied van leasen is er eigenlijk voor iedere ondernemer wel een leasevorm te vinden. In de regel is het dan ook gunstiger voor ondernemers om een bedrijfswagen te leasen in plaats van kopen.