Welke kosten zijn aftrekbaar als ondernemer bij een leaseauto?

30 september 2021

Zit jij veel in de auto op weg naar klanten, of bedrijfsbezoeken? Een auto is voor veel ondernemers onmisbaar. Je kunt ervoor kiezen om een auto aan te schaffen, maar leasen is tegenwoordig ook populair. Vooral financial lease wordt veel gekozen, omdat je op die manier als ondernemer te maken krijgt met veel fiscale voordelen. Je leest hieronder welke voordelen dat zijn.

Financial lease

Bij het leasen van een auto op basis van financial lease ben je direct, economisch gezien, de eigenaar ervan. Dit betekent dat de auto op de balans van jouw bedrijf komt te staan. Sommige kosten worden hierdoor fiscaal aftrekbaar. Dit is een van de redenen dat financial lease een geliefde leasevorm is onder de ondernemers.

1. Btw-teruggave

Als jouw onderneming btw-plichtig is, dan mag je de btw terugvragen als je een auto leaset op basis van financial lease. Je kunt ervoor kiezen om deze aangifte per maand of per kwartaal in te dienen. Dat betekent dat het dus ook afhankelijk is van wanneer je het bedrag terugkrijgt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de btw in een keer terug te vorderen bij de eerstvolgende belastingaangifte, waardoor de btw in een keer wordt verrekend. Dat scheelt een hoop kosten.

2. Renteaftrek

Eigenlijk is financial lease een zakelijke lening in de vorm van een annuïteit. Je moet hiervoor dus rente betalen. Ook betekent het dat je de rente die je betaalt over het leasebedrag ieder jaar van de winst mag aftrekken dat jij hebt geboekt binnen je onderneming. Om de hoeveelheid rente te bepalen kun je gebruikmaken van een amortisatieschema. Dit schema geeft jou inzicht in hoeveel je maandelijks aan rente moet betalen en vervolgens kun je berekenen hoeveel rente jij bij de aangifte kunt verrekenen.

3. Investeringsaftrek

Wanneer je als bedrijf zijnde investeert in bedrijfsmiddelen, heb je recht op de investeringsaftrek. Dankzij deze aftrek wordt de winst lager, waardoor je de zakelijke belasting vermindert. De investeringsaftrek is verdeeld over drie soorten regelingen, waarvan je als ondernemer gebruik kunt maken. Dat zijn de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. Echter, is het niet mogelijk om te profiteren van én de energie-investeringsaftrek én de milieu-investeringsaftrek. 

4. Afschrijving

Als je als ondernemer een auto financial leaset, mag je hier de kosten van afschrijven. Het wordt namelijk gezien als een bedrijfsmiddel. De kosten die je mag afschrijven bereken je als volgt: verdeel de kosten over het aantal jaar dat de auto is gebruikt en daarvan mag je twintig procent fiscaal aftrekken. Door deze kosten van de winst af te trekken, betaal je weer minder belasting.

Er zijn wat uitzonderingen

De bovengenoemde fiscale voordelen geldt niet voor iedereen. In een aantal gevallen bepaalt de Belastingdienst dat sommige kosten niet aftrekbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is dat je geen recht hebt op fiscale voordelen als je de leaseauto niet gebruikt als een zakelijke auto. Je hebt hier pas recht op als je jouw leaseauto daadwerkelijk gaat gebruiken voor zakelijke doeleinden. Een vriend die niet in dienstverband is bij jouw bedrijf maar wel rijdt in een leaseauto, heeft geen recht op deze fiscale voordelen.